БСП иска  свикване на специално заседание на НС за бежанците 

Дек 06, 2016 Новини БСП 0 538

Корнелия Нинова: Откъде ще дойдат 120 млн.лв за бежанците, като ги няма в бюджета?

„Искаме свикване на специално заседание на НС по тема за бежанците и изслушване на отговорните за проблема. Трябва да се обединим около четири-пет важни неща - оградата да се изгради спешно, армията на границата, нелегалната миграция да се спре по всички възможни начини“. Това предложи лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията.  Според нея всеки, който не бяга от война и не е бежанец, по смисъла на международните споразумения, не трябва да  преминава границата с България. Тя поиска: „Отмяна на постановление 208 за трайно заселване в български общини и категорична, настъпателна позиция пред Европа за ревизия на Дъблинското споразумение“.

Корнелия Нинова: Откъде ще дойдат 120 млн.лв за бежанците, като ги няма в бюджета?

„В основата на недоволството и протестите на хората е лъжата на управляващите. Крият истината и хората се страхуват и протестират“- каза Корнелия Нинова.  Тя представи официален отговор от ЕК на питане на Илияна Йотова за средствата за бежанци за България. „Успоредно с това зададохме същия въпрос в българския парламент на Бъчварова. Между двата отговора няма нищо общо, освен въпроса“, коментира Нинова. Тя обясни, че отговорът на ЕК гласи, че окончателният финансов принос на ЕС е бил определен на 101 млн. евро, а България е поела ангажимент за съфинансиране в размер на 11 млн. евро. „Тези пари са за създаване на три нови отворени кризисни центъра за настаняване в България, както и за модернизация и обновяване на един транзитен център“, допълни председателят на БСП. Нинова посочи и че в отговора на Бъчварова общата стойност е 166 млн. евро. „Според ЕК има общо 112 млн. евро. Разликата е 65 млн. евро. Откъде ще дойдат тези пари? От българския бюджет ли? И къде са? Онзи ден имаше нарушения на закона, на правилника за работа на парламента и на Конституцията само заради 10 млн. лв. за БАН. А 120 млн. лв къде са скрити?“, попита Нинова. 

Председателят на БСП представи и списък за дейностите, изреден от Бъчварова, в който се твърди, че има 9 млн. за полиция и армия на границата. „Такива пари няма в бюджета. Никъде не е споменато, че ще се правят три лагера, както и транзитен център. Казано е само, че ще се купуват 500 сглобяеми контейнера за настаняване на граждани за 6.5 млн. лв. Осигуряване на храна на бежанци за близо 6 млн.лв, вода и гориво за 9 млн.лв, психологическа и социална подкрепа за 2.5 млн.лв., информиране и консултиране за близо 2 млн. лв. Има огромно разминаване и някой лъже“, категорична е тя.

Да постигнем национално съгласие по тема бежанци! Това е България и бъдещето й

Корнелия Нинова попита  дали е вярно, че съдът в Дюселдорф е решил да ни връщат сирийски семейства, като първа страна, в която са регистрирани. Според нея това е първото съдебно решение и може да последва и други такива. „Предлагаме да постигнем национално съгласие по тази тема. Тема бежанци – това е България и бъдещето й. Всички политически сили да спрат да се заиграват заради тяснопартийния си интерес с националната сигурност и опасността пред България. Да се обединим, че поставяме националния интерес на първо място пред този на Меркел, ЕНП, на слугинажа пред чужди интереси“, призова председателят на БСП. По нейните думи на КСНС тази тема е била бегло засегната и не се е взело решение, а там е било мястото. 

Скандални обществени поръчки в последния момент 

Председателят на БСП Корнелия Нинова се възмути, че през последния месец са обявени обществени поръчки за над 1.4 млрд.лв за следващите две години по различни сектори. „Започна усилена продажба на имоти на занижени цени. Сменят се бордове на държавни и общински дружества, назначават се членовете на политическите кабинети  в администрацията. Говори се за кандидатиране и изпращане на еврокомисар, поръчват се нови коли за НСО. Призоваваме това да спре“, заяви тя. 

Корнелия Нинова прикани Росен Плевнелиев да пристъпи към раздаване на мандати и да си спази Конституцията. „Цялото това тупане на топката, уж заради стабилност в държавата, доведе до това. Разграбва се държавата в последния момент и минират всичко след себе си“, заключи Нинова.